Ohje: Näin rakennat suojapeitteistä tulvasuojan
Rakenna suojapeitteistä tulvasuoja
Tulvat voivat aiheuttaa tuhoisia seurauksia. Joissain tapauksissa tulvia voidaan kuitenkin torjua rakentamalla tilapäisiä tulvasuojia. Olemme koonneet alle kaksi tapaa rakentaa tehokas tulvasuoja suojapeitteiden avulla.
On useita tapoja rakentaa tilapäinen tulvasuoja. Yleinen, suhteellisen nopea ja tehokas menetelmä on rakentaa suoja pressujen avulla. Tällaisia menetelmiä on kaksi: kuormalavasuoja ja maaperäsuoja. Maaperäsuoja suojaa hyvin tulvilta ja on tehokas rakentaa, kun käytettävissä on työkoneita. Kuormalavasuoja jättää vain vähän jälkiä ja vaatii vähemmän miestyövoimaa. Lisäohjeita tulviin varautumiseen löydät esimerkiksi ymparisto.fi -sivustolta.
Kuormalavasuoja
Kuormalavasuoja vaatii vain hyvin vähän miestyövoimaa, on nopea rakentaa ja jättää hyvin vähän jälkiä. Huomaa, että tämä rakenne vastaa viittäkymmentä 30 kg hiekkasäkkiä, mikä puolestaan vastaa 1,5 tonnia hiekkaa. Tämä suoja vaatii kuitenkin suhteellisen tasaisen pystytyspinnan.
Rakenna kuormalavasuoja kallistamalla kuormalavoja (EUR) teräksestä tehtyjä tukia vasten. Peitä sitten lavan yläosa pressulla. Kitka ja paine ankkuroivat tuet maahan, kun vesi nousee lavaa vasten. Jos alusta on heikko, vahvista maata tukien alla laatoilla. Peitä tai hautaa suojapeitteen alareuna pienellä määrällä maata estääksesi maan ja pressun välistä vuotoa. Käytä lavaa pystymmässä (0,95 m) tai loivemmassa (0,65 m) asennossa riippuen siitä, miten korkeaksi vedenpinnan odotetaan nousevan.
Maaperäsuoja / Maavallisuoja
Rakenna maavalli moreenista ja suojaa se eroosiolta pressuja tai kiviainesta käyttämällä. Tilapäisissä valleissa voit käyttää suojapeitteitä sekä sisä- että ulkopuolista eroosiota vastaan. Maavallin rakentaminen on hyvä vaihtoehto, kun sopivaa täytemateriaalia on saatavilla kohtuullisen etäisyyden päässä tulvilta suojattavasta alueesta. Jos sinulla on käytettävissäsi kaivinkone, tämä on tehokas tapa rakentaa tulvasuoja. Tämän menetelmän haittapuolena on kuitenkin se, että maavalli on raskas rakennelma, joka voi aiheuttaa maanomistajalle merkittäviä kunnostustöitä.